Perplex is een plek van community. Verschillende teams en groepen komen regelmatig bij elkaar en creëren een plek waar je welkom bent. Dit doen we vanuit de liefde die wij van God ervaren; bij God mag je thuiskomen. Daarom zijn we Perplex! Welkom aan iedereen, ongeacht je achtergrond. Kom langs bij een activiteit in ons café of in de gebedskelder.
Perplex is een plek van gastvrijheid: bij ons is er altijd koffie, thee en aandacht. Mensen en community staan bij ons centraal; voor je het weet ben je geen gast meer, maar een huisvriend die soms ook meehelpt. In een gehaaste maatschappij willen wij een ‘place to be’ zijn waar je in alle vrijheid kunt ‘zijn’ in plaats van doen.
Als kernteams van Perplex laten we ons inspireren door Jezus. In de gebedskamer vinden we rust en tanken we bij. Of je nu zelf ook iets hebt met geloof of niet, bij ons ben je welkom!
Als team zorgen we ervoor dat alles bij Perplex op rolletjes loopt. Dit lukt niet zonder onze vrijwilligers. Ook betrokken raken? Lees here .
Wist je dat Perplex… ooit een pizzeria was? Lees meer over hoe we zijn ontstaan!
Zo rond 1991 begon een clubje Nijmegenaren vanuit Jeugd met een Opdracht te brainstormen over hoe ze iets konden betekenen voor de stad. Het waren mensen van diverse Nijmeegse kerken. Op een gegeven moment kwam er de droom voor een koffiehuis. Uiteindelijk kwam een pandje in de Eilbrachtstraat op hun radar; een oude pizzeria. …Wonderbaarlijk genoeg was binnen twee weken het benodigde bedrag binnen! Dit werd gedragen door alle kerken in Nijmegen, via diverse leningen en giften. Het pand werd aangekocht door ‘Stichting de Verwondering’.
In november 1993 opende het pand haar deuren. De sfeer die er hing was gemoedelijk en laagdrempelig; een plek waar christenen en anderen uit alle hoeken van Nijmegen samen konden komen. Een plek van verbinding en afbraak van vooroordelen. De oorspronkelijke doelgroep? Young Urban Professionals, oftewel Yuppies. Daar bleef echter al snel weinig van over; vanwege de ligging in de stadsbuurt waren er veel daklozen en verslaafden rondom het gebouw. Een aantal vrijwilligers vond dat een prachtige groep om te ondersteunen, dus al snel zat het gebouw daar dagelijks vol mee.
Een fulltime coördinator zorgde voor aansturing van vrijwilligers. Het koffiehuis was dagelijks open en was jarenlang een bruisende plek. De vrijwilligers kwamen altijd uit diverse kerken; het was een plek van eenheid en samenwerking. Door de jaren heen waren er diverse teams en activiteiten, waaronder vluchtelingenwerk, het ondersteunen van prostituees, een creatief atelier, mannenontbijt, gevangenenbezoek en voorgangersontbijt.
Rond 2010 begon het bezoekersaantal wat af te nemen met dat bruisen; Gemeente Nijmegen ging meer en meer doen voor de doelgroep en zowel de aantallen bezoekers als vrijwilligers namen af en de open maaltijden werden op een laag pitje doorgezet. Het stichtingsbestuur kwam in contact met een studentengroep die wel een plek van community voor studenten wilde creëren. Zo gezegd, zo gedaan… met een grondige verbouwing én een nieuwe naam – Perplex – werd deze wijziging bezegeld. Wekelijkse studentenmaaltijden, samen werken tijdens studiecafé, tijdens de introductieperiode er samen op uit onder de naam ‘Eerste hulp bij Dronkenschap’… op diverse manieren zijn we door en voor studenten actief en bouwen we community in een studentenwereld waar veel behoefte is aan verbinding.
Na een aantal jaar van twee losse teams is de huidige uitdaging om meer samenhang in het totaalplaatje van Perplex te creëren. Met elkaar als totale Perplex community zijn we aan het ontdekken: wie zijn we samen en hoe kunnen we Perplex weer tot een dagelijks bruisende plek maken?
Wordt vervolgd dus!!